Jdi na obsah Jdi na menu
 

15. 5. 2019

KLIKR

Dobrý den,

malá věc z plastu a kouska plechu a umí zázraky. Opět píši článek podložený vlastní zkušeností. Klikr je určeny k tomu, aby udělal zvuk a aby zvířátko upozornil. Pokud hned nechcete kupovat zas další krám do baráku, pro kočičku nám postačí i obyčejná propiska, která má cvakáček. Cvaknete s propiskou a udělá to zvuk. Bohatě pro kočku žijící v bytě stačí.

Naučit kočku na reagování na klikr je jednoduché. Po kliknutí dostane pamlsek. Po chvíli opakujete. Po chvíli opakujete. Každý den, když je čas, opakujete. Kliknete a dáte pamlsek. Nebude trvat dlouho a kočka si spojí zvuk s dobrotou. Je to podobné, jako zvuk dveří lednice. Většinou micinka něco dobrého dostala, takže běží k Vám, když opouštíte ledničku. Úplně stejně se naučí na klikání. 

Jakmile zvládnete tento úkon, tak už je jen na Vaší trpělivosti, co všechno s kočkou budete trénovat. Přivolání na jméno. Sednutí. Otočky. Jde o to, aby kočka byla odměněna za správou činnost. Přiběhne na jméno a v tom uslyší kliknutí nebo cvaknutí a během dvou vteřin přijde pamlsek. V práci také očekáváte odměnu. Stejně tak naši miláčkové za práci očekávají odměnu. Není se čeho bát a směle do toho. Mě se to vyplatilo. 

Kotě bylo prodáno do nového domova a bylo naučené na klikr. Jednoho dne uteklo a ztratilo se. Naštěstí nová majitelka měla doma klikr. V noci nemohla spát a strachovala se o kotě. Vstala z postele a chodila po městě a klikala a volala. Příběh má šťastný konec.  Kotě uslyšelo známý zvuk a vesele přiběhlo. Dostalo odměnu a nová majitelka byla velmi spokojená, jak to funguje. Nikdy totiž nevíte, kdy budete potřebovat vycvičené zvířátko. Význam a smysl má vše, co děláte s láskou a pro lásku.

Hezký den a trpělivost přeje Jana